Dozmat Község Önkormányzata
9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon: 36309025130

Dozmat Község Önkormányzata
9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon: 36309025130

Megújul a teljes közvilágítás

2017. október 24., 16:24
Mindenhol új LED-es lámpák lesznek.

   Újabb jelentős fejlesztésről döntött legutóbbi ülésén a dozmati képviselőtestület. A faluban lévő összes hagyományos közvilágítási lámpát a legmodernebb és leginkább energiatakarékos LED lámpákra cseréljük, ez összesen 55 db lámpát érint. Ezek a lámpák már kipróbálásra kerültek, hisz mind az új lakóterület utcájában, mind a temető előtti útszakaszon ilyenek lettek feltéve, és ott már jól vizsgáztak, a fényerejük is megfelelő, így nem lesz olyan probléma, ami néhány helyen előfordult az országban.

  Ezzel a faluban csak LED-es lámpák lesznek, nem tudjuk, hogy van-e már ilyen kistelepülés az országban. A teljes beruházást ráadásul saját erőből tudja elvégezni az önkormányzat, nincsen szükség sem hitel felvételére, sem olyan máshol használt konstrukcióra, ahol a megtakarításból fedezik a lámpák költségét. A teljes beruházás 4,3 millió Ft-ba kerül, ami csupán 78.180 Ft lámpánként! Ez tartalmazza a régi lámpák leszerelését, új lámpakarok felszerelését, a LED lámpák felszerelését, és plusz olvadó biztosítékok beépítését.

  Az önkormányzat úgy számol, hogy a jelenlegi éves 1,2-1,3 millió Ft közvilágítási költség legalább 500-600 ezer Ft-tal fog csökkenni, így a beruházás kb. 8 év alatt teljes egészében megtérül, és utána évente ennyivel kevesebbet kell a falunak erre fordítania. A másik jelentősége a beruházásnak, hogy komoly mértékben csökken a falu energiafelhasználása, így Dozmat község önkormányzata a maga részéről, és a maga eszközeivel jelentős lépéseket tesz a klímaváltozás elleni harcban, és szeretne ezzel is példát mutatni másoknak. Vizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy ezt a lecsökkent energiafelhasználást hogyan lehetne a faluban napelemekkel megtermelni, és eljutni oda, hogy a falu saját maga előállítsa a közvilágításhoz szükséges energiát.

Horváth Ádám, polgármester
Megosztás
« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar