Dozmat Község Önkormányzata
9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon: 36309025130

Dozmat Község Önkormányzata
9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon: 36309025130

Vészintézkedés Magyarországon: egyetlen baromfi sem lehet szabadon!

2017. február 02., 12:52
Magyarország teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos.

Az intézkedés minden magyar települést, így Dozmatot is érinti.

Az intézkedést az indokolta, hogy már 10 megyében 18 településen 55 vadmadárban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát. A fertőzés két hete – valószínűsíthetően vadmadártól eredő fertőződés miatt – Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent. Az előírás annak a lehetőséget igyekszik csökkenteni, hogy a baromfiállományok vadon élő madarakkal érintkezhessenek.

Január 27-től hatályos az országos főállatorvos új határozata, amely a korábbi intézkedések kiegészítéseként előírja, hogy az ország területén valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani. Amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

Az intézkedést a Dunántúlon regisztrált – a járványügyi nyomozás szerint vadmadár eredetű – madárinfluenza kitörések, a magas számú vadmadár megbetegedés, valamint az Európai Unióban is egyre terjedő madárinfluenza esetek miatt született – közölte a NÉBIH. A cél az, hogy csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezési lehetősége.

agrarszektor.hu cikke alajpján

 
Megosztás
« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar