Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Cikkek Dozmatról / Még a fűnyírásra sem lesz pénz Cákon

Még a fűnyírásra sem lesz pénz Cákon

2012.04.08.Két kisebb falu Cák és Dozmat. Mennyi pénzből gazdálkodnak? Hogyan jönnek ki belőle? Mindkét helyen gondok vannak. Cákon tartanak attól, hogy az idén még fűnyírásra sem futja. Dozmaton nagyon belehúztak a helyi vállalkozók.

Megmondani nem tudom, hányszor hallottam már az elmúlt években városok, falvak  polgármestereitől és képviselőitől  reménykedőn: ez a túlélés éve lesz,   de majd jövőre...

Az idén  még inkább vannak   nehézségek,  hiszen gazdasági válságban, egy nagyon eladósodott országban és eladósodott településeken élünk.

Hogyan vészelik át ezt a nehéz időszakot a kisfalvakban?  Paukovics Józsefné, Cák polgármestere elmondta:  megszerveztek már olyan összejövetelt is, amelyen a falu gondjairól tárgyaltak. Dozmaton Horváth Ádám polgármester arról beszél: a nehézségek hozadéka, hogy a faluközösség megerősödik, összetartóbb.

De nézzük először azt: milyen helyzetbe került Cák önkormányzata az idén?
 
A tűzoltók kaptak tavaly az önkormányzattól  400 ezer forintot, a kulturális egyesületeink 250 ezret, az idén viszont az  egész  civil szférának jut összesen 300 ezer forint - világítja meg egy érzékletes példával a falu   idei anyagi lehetőségeit, helyzetét keserűen Paukovics Józsefné  polgármester, aki folytatja a felsorolást:  Tavaly 50 ezer forint fogyott el a közterületek fűnyírására, benzinköltségre. A fű nyilván az idén is nő majd, de erre már nem jut semmilyen pénz a költségvetésünkből.

A falugazdászt a tavalyi 8 óra helyett az idén 6 órában tudjuk foglalkoztatni, így csökkent a bére. A képviselők tiszteletdíj nélkül dolgoznak, én lemondtam a költségtérítésről. Innen már nincs tovább.

A beszélgetés során kiderül: tételesen ugyan nem kapnak kevesebb állami támogatást az államtól    ez  tavaly 5 millió 18 ezer forint volt, az idén 5 millió 134 ezer forint, adóból tavaly 8 millió forint 179 ezer forint, az idén 8 millió 67 ezer folyt-folyik be  de minden tartalék elfogyott, és az inflációt nem követi az állami támogatás.
 
Ha szépíteni akarunk a faluban, egy kicsit fejlődni, akkor mindent az emberektől kell kérnem, pedig kénytelenek voltunk a kommunális adót az idén 4 ezerről 7 ezer forintra  megemelni  magyarázza még Paukovics Józsefné.
 
Dozmaton egészen más a helyzet. Horváth Ádám el is magyarázza: Sajnos az állami támogatás csökkent nálunk  az idén. Kerekítve  a tavalyi 10 millióról 6,5 millió forintra.  A  helyi vállalkozóknak köszönhetően a tőlük befolyó adó viszont várhatóan   8,3 millió forintról   10 millió forintra emelkedik.

A különbség még így is jelentős a tavalyi évhez képest. Mit tettek Dozmaton, ahol az idei  költségvetési koncepció elkészítésekor még a tavalyi 10 milliós állami bevétellel számoltak?
 
- Lefaragtunk a terveinkből, csökkentettük a  tervezett beruházásokat - közli  Horváth Ádám. - Például útkarbantartásra eredetileg 600 ezer forintot  szántunk, az most elmarad. Idén nem tartunk lomtalanítást, szerényebb költségvetésből és szponzorok bevonásával rendezzük meg  a falunapot. Csak egy  4 órás alkalmazottunk van. Szerettünk volna idén egy állandó falumunkást felvenni, ezt most közmunkásokkal oldjuk meg, de ez nem baj, örülünk neki.  

Vannak olyan beruházások, amelyeket összefogással hoznak létre  a faluban. Most indult el egy komolyabb felújítási program, melynek keretében mintegy 1,5 millió forint értékű munkát végeznek  el úgy, hogy ebből az önkormányzat csak félmilliót áll, a többit pedig a helyi vállalkozók és a polgármester közösen biztosítják ingyen, közösségi munka által.

- Szeretném kiemelni és megköszönni ezt az összefogást.  Jómagam is elvállaltam  több dolgot ingyen, de segít az  Együtt Dozmatért Egyesület is. Felújítjuk a ravatalozó régi kovácsoltvas kerítését,  díszkertet alakítunk ki a ravatalozónál.  A helyi kisbolt melletti omladozó kerítést lebontjuk,  újat építünk helyette, kijavítjuk a kisbolt omladozó homlokzatát, felújítjuk a faluházat belülről, kialakítunk egy gyereksarkot, és egy pihenő sarkot is benne. Felújítjuk a faluház kertjében található kisházat, új kerítést építünk,  parkosítjuk az udvart,  kavicsos parkolót alakítunk ki a nemrég elkészült játszótér mellett. 

A toronyiakkal megegyeztek  arról, hogy  közös fenntartású intézményeikhez az  idei  hozzájárulásuk egy részét  2013-2014-ben fizetik ki.     

- Így sikerül elérni, hogy 0 szaldós költségvetésünk legyen. Rengeteg pénzt spóroltunk saját működésünkön, így költségvetésünkben a legnagyobb  tétel maradt továbbra is a beruházások több, mint 10 milliós értéke.


« Vissza az előző oldalra!

Dozmat Község Önkormányzata - Magyar