Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Cikkek Dozmatról / Teljesen megújult Dozmat faluközpontja

Teljesen megújult Dozmat faluközpontja

2011.07.31.Park, járda, parkoló, felújított hősi emlékmű, témapark, szalonnasütő, új térfigyelő kamerarendszer. Mindezzel gazdagodott Dozmat. A falut be akarják kapcsolni a megye és az ország turisztikai vérkeringésébe.

Dozmat, ez a Szombathely közelében lévő kis  mindössze 230 lélekszámú falu nagy lépést tett fejlődése útján. Sikerrel pályázott, megvalósította a Természeti értékek megőrzése Dozmat községben elnevezésű projektet, amelynek ünnepélyes átadása, avatása volt a falu legfontosabb eseményén, a szombati falunapon. Ezen köszöntőt mondott a rendezvény fővédnöke, Básthy Tamás országgyűlési képviselő és Horváth Ádám polgármester.  

Mit avattak? Nem  közismert, de Dozmaton áll Magyarország egyik legrégebbi, viszonylag jó állapotban álló temploma, amely a XII. századból, az Árpád-korból való. A templom elé park, járda,  parkoló épült, felújították  a világháborúk dozmati hőseinek emlékművét is.

A falu írott  emléke a XIV. századból való Dozmati kódex és a Dozmati regősének. Ennek emlékére készült el a Történelmi emlékpark. A domb alján található a Muzsla forrás. Ezt kővel kiépítették, mellé szalonnasütő került. A három   helyet összeköti most egy ösvény, amelyen három   új információs tábla segíti az eligazodást.  Mindezt egy park veszi körül, ahonnan szép a kilátás  a teljes Alpokaljára.
 
A projektet az előző képviselő-testület készítette elő, nyerte el, a 2010 őszén felállt  új testület valósította meg.
  
- Ismertté akarjuk tenni Dozmat gazdag történelmi hagyományát, gyönyörű természeti környezetét. A falu be akar kapcsolódni a megye és az ország turisztikai életébe, pihenő-, üdülő-, és kirándulóhellyé lesz - nyilatkozta  Horváth Ádám polgármester. 
 
A projekt mintegy 14,5 millió forintból valósult meg, amelyből az uniós, és állami támogatás 11,6 millió forint. Vas Megye Önkormányzata 385 ezer forinttal támogatta, 2,5 millió forint volt az önerő.
 
Szombaton a Szombathelyi Fúvószenekar menetzenével kísérte az ünneplőket a Történelmi emlékparkhoz, az ünnepség színhelyére, amelyre meghívták a  projekt megvalósítását segítőket,  a kivitelezőket, a környező települések polgármestereit.

A falu eddigi nyugodt életének megőrzésére szombaton  átadták a község új térfigyelő kamerarendszerét is. Ez négy éjjellátó kamerából és egy adatrögzítő központból áll. A beruházás 2 millió forintba  került. A falunap hajnalban disznóvágással kezdődött a faluház udvarán. A disznót teljes egészében feldarabolták a délutáni pörkölt és gulyás elkészítéséhez.

Vacsora zenés aerobikkal

Délután a nősök-nőtlenek focimeccsét rendezték meg, a gyerekeknek, fiataloknak volt óriás légvár, trambulin, arcfestés, a bátrabbaknak rodeó bika. Lehetett szekerezni a faluban, lovagolni a focipályán.

Fellépett a Toronyi Asszonykórus, a Felsőcsatári Vegyes Kórus, volt ifjúsági vöröskeresztes életmentő bemutató is.
 
A vacsorát zenés aerobik, Komonyi Zsuzsi koncertje, hastáncosok előadása követte, 9 órától ropogott a tábortűz, végül a sátorban diszkó zárta a napot kifulladásig.


« Vissza az előző oldalra!

Dozmat Község Önkormányzata - Magyar