Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Cikkek Dozmatról / Ünnepélyesen átadták a dozmati árvízcsúcstározót

Ünnepélyesen átadták a dozmati árvízcsúcstározótÜnnepélyesen átadták a dozmati árvízcsúcstározót

Ünnepélyesen átadták kedden rendeltetésének a 2 milliárd 36 millió forint európai uniós támogatással megépült dozmati víztározót, amely Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgálja.

A szakemberek már az 1965-ös árvíz után elkészítették a terveit annak a két nagy víztározónak, amelyek megvédhetik a megyeszékhelyt a Gyöngyösön és a Perinten lezúduló víztömegtől. Az előbbin 2010-ben avatták fel az árvízcsúcscsökkentő tározót Lukácsházánál, és most elkészült a védőmű Dozmat nyugati belterületi határa felett, az Arany patakon is.

A projektzárón megjelentek immár teljes szépségében tekinthették meg a nyolc méter magas, több mint 420 méter hosszú völgyzáró gátat, a monumentális leeresztő műtárgyat és a 7,2 hektáros állandó vizű tározót, amelyen máris megjelentek a vadkacsák. A tározótér – amelyen jelenleg folyik a mezőgazdasági művelés – 44,1 hektáron mintegy 1,13 millió köbméter víz befogadására alkalmas.

Az átadón először dr. Schweickhardt Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára méltatta a beruházás jelentőségét. Kiemelte: a dozmati víztározó az 1965 után megfogalmazott árvízi stratégia utolsó eleme. Emlékeztetett rá, hogy a program 1332 milliárd forinttal támogatja céljainak megvalósulását, amelyből 382 milliárd forint értékben 106 futó projekt szolgálja az árvízveszély elhárítását. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon jelentősen megnőtt a csapadékintenzitás, ezért a víztározás kérdése mind nagyobb szerepet fog kapni. A vízkészlet megőrzésében az állami szerepvállalás mellett szükség lesz az önkormányzatok és az állampolgárok odafigyelésére is. A dozmati komplex beruházást mintaértékűnek nevezte, amely az árvízvédelem mellett a természetre, a vízkészlettárolásra és a rekreációs funkcióra egyaránt tekintettel volt.

Dr. Hende Csaba történelmi pillanatról beszélt, hiszen kétezer év óta először mondhatjuk ki, hogy árvíz soha többé nem fenyegeti Szombathely városát. Kiemelte: hatalmas lehetőség a városnak az, hogy mostantól a Perint medre beépíthetővé válik. Köszönetét fejezte ki a támogatásért Orbán Viktor miniszterelnöknek, a vízügyi ágazatért felelős Pintér Sándornak és valamennyi közreműködő szakembernek, akiknek jóvoltából határidőre és a megadott költségkereten belül elkészült a tározó. Dr. Puskás Tivadar polgármester felidézte azt a négy évvel ezelőtti tárgyalást, amikor a Modern városok programban felvetették: Szombathelynek szüksége van a dozmati tározóra. És íme elkészült.

– A klímaváltozás kedvezőtlen hatásait leginkább a vízzel kapcsolatban fogjuk érzékelni – figyelmeztetett Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Márpedig a dozmati mű nemcsak az árvizet, hanem az aszályt is kezelni tudja majd az állandó vízi élőhellyel, a Csónakázótó vizének frissítésével. Kovács Tamás, a fővállalkozó Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. nevében ünnepélyesen készre jelentette az építkezést. Utalt rá, hogy óriási felelősség hozzányúlni a természethez, és reményét fejezte ki, hogy a tározó részévé válik az itt élők hétköznapjainak.

Vas Népe Online, 2019.10.08.


« Vissza az előző oldalra!

Dozmat Község Önkormányzata - Magyar