Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Dozmat Községi Könyvtár
+36309063663
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Dozmat Községi Könyvtár
+36309063663
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Dozmat Községi Könyvtár
+36309063663
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Használt sütőolaj leadási pont

2021. december 14., 09:49

A háztatásokban keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék a környezetbe jutva rendkívül káros hatást fejt ki. A leggyakrabban az anyag a lefolyókba kerül, ahol a hidegebb csatornafalra tapadva egy része lerakódik, melyhez a későbbiekben újabb szennyeződések tapadhatnak, így dugulást is okozhat. Más anyagokkal keveredve olyan vegyületet képezhet, mely a csatornarendszert kikezdheti és károsíthatja is. A szennyvíztisztítókba kerülve hozzájárul a „zsírdugók” kialakulásához, mely a rendszer üzemzavarát okozhatja, növelve ezzel az üzemben tartási költségeket.

Az élővízen szétterülve olyan oxigénzáró réteget képez, mely a vízi élőlények oxigénellátását akadályozza. Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. A földbe jutva károsítja a talajflórát, a komposztba öntve lassítja a lebomlási folyamatokat. Állati takarmányba keverve a rákkeltő anyag visszakerül a táplálékláncba.

A CseppetSem! Program a lakosság körében keletkező használt sütőolaj, sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj országos szintű, hálózatos rendszerű, térítésmentes szelektív begyűjtésére szolgál, mely egyre több helyen érhető el.

A gyűjtőpontlista a www.cseppetsem.hu oldalon érhető el. Az anyagokat a gyűjtőpontokon „cseppmentesen”, azaz lezárt csomagolásban lehet leadni, így nincs kiömlésveszély. A gyűjtőpontokon korlátlan mennyiségű anyag adható le, melyet leszűrni sem kell.

A szelektív gyűjtés mindannyiunk érdeke! A környezetvédelmi hasznon túl fontos, hogy az összegyűjtött anyag 100%-ban újrahasznosításra kerül: a zaccot biogázüzemben elektromos energia előállítására használják fel, míg a cseppfolyós anyagból biodízel alapanyag készül.

A 100%-os magyar tulajdonban álló, a CseppetSem! Programot üzemeltető cég az összegyűjtött anyagokat kizárólag magyarországi üzemekbe juttatja el, így a rendszer teljes mértékben a hazai körforgásos gazdaságot erősíti.

A CseppetSem! Program társadalmi felelősségvállalási programja nyomán a partnerek részére juttatott – az összegyűlt anyagmennyiség után járó – támogatás a települések helyi közösségeit erősíti.

Mindannyiunk érdeke a használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtése, a felnövekvő nemzedékek egészségének védelme és a környezetromlás megakadályozása! Kérjük, éljen a lehetőséggel a környezet védelme érdekében!

Településünkön is működik a CseppetSem! Program, melynek keretében korlátlan mennyiségben, szűretlenül, „cseppmentesen”, azaz zárt csomagolásban adható le a háztartásokban keletkezett használt - sütőolaj - sütőzsiradék - kókuszolaj - pálmaolaj A gyűjtőpont helyszíne: Faluház mellett.

Az összegyűlt mennyiség után az Együt Dozmatért Egyesület anyagi támogatást kap a CseppetSem! Programtól.

További részletek és térképes kereső a www.cseppetsem.hu oldalon!

Védjük együtt környezetünket!

CseppetSem! Program




« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar