Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Lakossági tájékoztató

2023. július 27., 11:59
Lakossági tájékoztató

Tisztelt dozmati lakosok!

 

Három folyamatban lévő ügy kapcsán szeretnénk tájékoztatni Önöket tekintettel arra, hogy sok megkeresést kaptunk az alábbiakkal kapcsolatban:

 

1. Az eltelt hónapokban több megkeresés, fénykép és videófelvétel érkezett a településünk egyes részeit elöntő vízátfolyásokról és zuhatagokról. Mivel a probléma igaz, hogy kisebb mértékben, de jelen volt a korábbi években is, ezért a korábbi képviselőtestület 2017-ben adott már be pályázatot  a csapadékvíz elvezetés megoldására a Fiumei, Szabadság és a Pinkafői utcák vonatkozásában. Ezen pályázat sajnos elutasításra került. A jelenlegi helyzetben, ismerve és tapasztalva az egységnyi idő alatt lezúduló csapadék mennyiségét, sürgőssé vált a csapadékvíz elvezetési probléma megoldása. A fentiek miatt márciusban helyszíni szemlét kezdeményeztünk az érintett szakaszokon a hivatalok és a hatóságok bevonásával.

A korábbi pályázatot a jelenlegi szabályozásoknak megfelelően szakemberekkel átnézettük és előzetes terveket készítettünk. A legnagyobb mértékben érintett szakasz a Szabadság és a Fiumei utcai buszfordulótól, a Fiumei utca teljes szakasza az Aranypatak befolyásáig. Ez egyben közút is. Az önkormányzat kezelésében lévő utaknál már folyamatban van az árkok rendbe tétele. (Lovarda környéke, buszgarázs melletti árokrendszer, valamint a Pinkafői utcai beszögellés a Borzolágy-patakon lévő gyalogos hídig). A központi Fiumei utcában csak teljes egészében lehet szakszerűen a munkákat elvégezni (ezen a véleményen volt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembere is). Ezt a problémát jeleztem térségünk országgyűlési képviselőjének és a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökének is, mivel itt már százmilliós nagyságrendű beruházásokról lenne szó. A Magyar Közút szakembere nagyon konstruktívan állt ahhoz a problémához is, hogy az árokrendszerből befolyik a csapadékvíz az utolsó szakaszokon az udvarokba. Ezen problémát megpróbálják minél előbb megoldani, de ez nem csak rajtuk múlik, mert adódott más műszaki akadály is. Az optikai kábel aknája belekerült a vízelvezető árokba a Fiumei utca elején.

Az érintett lakóktól további türelmet kérünk, a problémát már minden érintett fél ismeri, amint lehetőség lesz a megoldásra, azonnal folytatjuk a pályázat beadásával, mellékelve a helyszíni bejárás jegyzőkönyveit és a lakosságtól kapott kép és videó anyagokat.

2. Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy önkormányzatunk júniusban a Magyar Falu Program keretében meghirdetett pályázat kapcsán már harmadszorra adta be MFP1004432827 azonosító alatt a Lovas utca hátralévő szakaszára az útfelújítási pályázatot. Itt is a csapadékvíz elvezetés jelenleg kritikus pont, ezért megoldására egy komoly árokrendszer is lett tervezve az út mellé. 2021. és 2022. évben is tartaléklistára került a beadott pályázat, de onnan már nem került a megvalósítandó projektek körébe. Mivel eddig ezen pályázat beadásokra több százezer forintot költött az önkormányzat, érdeklődve várjuk a harmadszorra is beadott pályázatunk pozitív elbírálását, amely eredményeképpen befejeződhet a Lovas utca teljes felújítása a csapadék víz elvezetés szakszerű megoldásával együtt. Az eredményről természetesen értesítjük a tisztelt lakosságot. Nem csak a dozmati lakosok, de az idelátogató magyar és külföldi  vendégek és turisták is megérdemelnék, hogy aszfaltos úton közlekedjenek az egész faluban. "Ausztria közelsége kötelez!" - szoktam nyilatkozni, mikor megkérdezik, hogy miért ilyen szép a településünk. Ezt továbbra is vallom, és ezt képviselte a korábbi testület is, tapasztalva településünk folyamatos és kiemelkedő fejlődését.

3. Több szülő jelezte és jelzi folyamatosan, hogy az elmúlt évek során a lakosság növekedésével jelentősen megnőtt a településen áthaladó gépkocsik száma. Ez a szám hétvégeken jelentősen emelkedik a kirándulók, szállóvendégek, turisták által használt gépjárművek számával. Az építkezéseken résztvevő szakemberek gépjárműforgalma is jelentős. Ezek ismeretében már szükségessé vált egy, a bekötő úttal párhuzamosan kiépítendő vegyes használatú gyalog-és kerékpárút megépítése is. Iskolai időszakban több gyerek és fiatal gyalogol be a külső buszmegállóból a bekötő úton délután, eltérő időszakokban. Ez igaz a reggeli órákra is, amikor munkába és iskolába menet sokan gyalogolnak a külső buszmegállóhoz. Sok autós sajnos a bekötőúton haladva jelentősen túllépi a megengedett sebességet, veszélyeztetve a gyalogosok életét és testi épségét. Ezen problémát is személyesen jeleztem térségünk országgyűlési képviselőjének és a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökének is. Amint lehetőségünk lesz rá, szeretnénk a gyalogosok és a kerékpárosok számára a biztonságos közlekedést biztosítani egy külön nyomvonalon létesítendő, vegyes használatú gyalog- és kerékpárúttal, amely a külső buszmegállónál tudna a létesítendő toronyi kerékpárútra rácsatlakozni.

A fentiekben leírt beruházásokkal nem csak településünket tudjuk még szebbé és vonzóbbá tenni, személy és vagyonvédelmi jellege sem lenne elhanyagolható.

Dozmat Község Önkormányzata

 


« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar