Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Súlyos szennyezésnek vagyunk kitéve

2017. július 14., 10:02
Életbevágó a megújulók terjedése. A portfolio.hu cikke alapján.

Számos ország jelentős előrelépést ért el a természeti erőforrások fenntarthatóbb felhasználásában az elmúlt évekeben, érdemben csökkentve az egységnyi GDP megtermelése során légkörbe jutó szennyező anyagok mennyiségét. A folyamat ezzel együtt túlságosan lassú, és amennyiben az importált termékek és szolgáltatások előállítása során külföldön megvalósult emissziót is számításba vesszük, az összkép már kevésbé kedvező - derül ki az OECD adataiból. A szervezet "zöld növekedési jelentése" szerint míg a szén-dioxid-kibocsátást vagy az adóbevételeken belül a környezetvédelem arányát tekintve Magyarország teljesítménye a jobbak között van, a lakosság kis méretű szálló porszennyezésnek való kitettsége továbbra is az egyik legsúlyosabb Európában.

A tanulmány Magyarország teljesítményét több tényező alapján külön is vizsgálja. A szén-dioxid-kibocsátás alakulását illetően Magyarország mutatói viszonylag jók. A megtermelt GDP/kibocsátott szén-dioxid mutatót tekintve, vagyis az úgynevezett karbon-termelékenység kis megszakításokkal szinte folyamatosan emelkedett 1990 óta és megközelítette az OECD átlagát. Magyarán, egységnyi GDP-t egyre kisebb szén-dioxid-kibocsátás mellett teljesítettük. Az importált javakat és szolgáltatásokat is figyelembe véve az ország egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátása mintegy fele az OECD átlagának.

Más tekintetben azonban kevésbé kedvező a helyzet. Az egyik legaggasztóbb helyzetben a szálló por szennyezettség tekintetében van Magyarország. Az OECD a népesség 2,5 mikron és annál kisebb átmérőjű porszennyezettségnek való kitettségét vizsgálta - ezen mérettartományban a szálló por már alig ürül ki a tüdőből, ezért különösen káros.

Az OECD szerint a magyar lakosság átlagos kitettsége ennek a légszennyező részecskének 22 mikrogramm/köbméter, ami a magyar népesség 100 százalékát az Egészségügyi Világszervezet által kijelölt maximálisan elfogadhatónak tartott érték felett terheli.

A WHO irányelve éves átlagban 10 mikrogramm/köbméternél, 24 órás kitettséget tekintve pedig 25 mikrogramm/köbméternél jelölte ki a határt. Miután azonban a kis méretű szálló por már rendkívül alacsony koncentrációban is negatív egészségügyi hatásokkal járhat, ezért a WHO nem határozott meg küszöbértéket, csak úgynevezett ajánlásokat jelölt ki.

Ezzel az értékkel Magyarország az OECD összesítése szerint Európában a legrosszabbak között szerepel, csupán Lengyelország és Szlovákia produkál hajszálnyival rosszabb mutatókat.

A szennyezés zöméért, mintegy kétharmadáért a lakossági szilárd tüzelő felhasználás - tűzifa és egyebek... - tehető felelőssé. A csapnivaló hazai egészségügyi statisztikák szintén egyértelműen aláhúzzák a tiszta energiaforrásokra való áttérés fontosságát - nem elfelejtkezve természetesen a dohányzásról és egyéb tényezőkről, például a közlekedésről. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben. Vagyis a klímavédelem mellett a közvetlen egészségvédelem szempontjai is a tisztább energiaforrásokra való minél előbbi áttérés fontosságát húzzák alá. 
 
A környezetvédelemmel kapcsolatos technológiai fejlődést tekintve is elmondható, hogy Magyarország még nem tartozik a klímaharc élmezőnyébe. 2011 és 2013 között átlagosan 21,7 ezer környezetvédelmi vonatkozású szabadalmi bejelentést nyújtottak be az országban, ami az összes bejelentésnek mindössze 7,8 százaléka volt - ezzel Magyarország a vizsgált országok között csak Kínát, Írországot, Törökországot, Izlandot és Costa Ricát előzte meg az OECD összesítésében.

 


« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar