Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Téli közlekedési tanácsok

2020. december 10., 16:25
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye a téli közlekedés szabályaira vonatkozóan.

VAS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG

SZOMBATHELYI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG

 

KÖZLEMÉNY

A téli, hideg időjárás beköszöntével az utak nedvessé, csúszóssá válnak, olykor havas, hókásás útviszonyok, csökkent látótávolság, hótorlaszok, elzárt útszakaszok nehezítik a közlekedést. Ilyenkor jelentősen csökken a közlekedés biztonsága. A balesetek elkerülése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következő szabályok betartására hívja fel a lakosság figyelmét:

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk:

 • Az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessen!
 • Használjon téli gumikat, fagyálló folyadékot!
 • Amennyiben hosszú útra indul, készítsen az autóba vizet és takarókat!
 • Mindig tartson magánál feltöltött telefont, térképet (GPS-t), és elemlámpát!
 • Ügyeljen arra, hogy a fényszórók (ködlámpa) megfelelően működjenek!
 • Kényszermegállásnál gondoskodjon a megfelelő láthatóságról (lmellény, fényvisszaverő csík)!
 • Kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! Folyamatosan friss információkat talál a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein!
 • Készüljön fel arra, hogy az időjárási viszonyok hirtelen, és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki! Ismerje meg a tervezett útvonal útviszonyait, készüljön fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézze meg azt is, hogy hol van lehetőség hosszabb idejű, biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont)!

Mikor NE induljunk el az autóval?

 • Téli időszakban közlekedve fokozottan kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, illetve az időjárási előrejelzésekről szóló híradásokat. Ezekről a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss információkat talál!
 • Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondolja át: feltétlenül szükséges-e az utazás, vagy átütemezhető-e későbbi időpontra!
 • Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai riasztást ad ki, és a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra vonatkozóan, vagy országos szinten arra kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, vegye komolyan ezt a felhívást és halassza el az utazást!

Hólánc használata

 • Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelező tábla vége” tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc!
 • Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni!

 

Cím: 9700 Szombathely, Ady tér 1.

Telefon: +36 (94) 513-430

E-mail: szombathely.kk@katved.gov.hu

Hivatali kapu azonosító: 213644718


« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar