Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Elérhetőségek

Dozmat Község Önkormányzata

9791 Dozmat,
Fiumei utca 26.
Telefon:
+3694540521
Faluház és Könyvtár
+36703676784
E-mail:
onkormanyzatdozmat@gmail.com

Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása

2023. augusztus 05., 16:00
Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a komolyabb problémák elkerülése, és saját biztonságuk érdekében tegyenek eleget fenti kötelességeiknek!

A korábbi évtizedekre nem jellemző heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. A korábbi években több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei.

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. Különösen fontos ez hirtelen kialakuló nagy mennyiségű csapadékkal járó záporok, zivatarok esetén. 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni szigorúan tilos! Az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet se a vízelvezető árokba helyezzük el, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően kezeljük. Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, hanem szükséges a kaszálék és hordalék folyamatos eltávolítása, valamint az átereszek tisztítása is, ami szintén az ingatlan tulajdonosának feladata. Kerüljük el azonban a burkolatlan, a növényzettel borított árok gyom irtószerrel történő növényzetmentesítését, mivel heves esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak ki az árkokból, feliszapolódásokat okozva a rendszer alsóbb elemeinél.

A karbantartatlan árok - annak feliszapolódása miatt - keresztmetszete lecsökken, így képtelen eleget tenni rendeltetésének. Ilyen esetekben szükségessé válik az árok eredeti keresztmetszetének ismételt kialakítása, ami már csak a település vezetése által koordináltan történhet megfelelő módon.

Számos alkalommal a megye több településén okoztak elöntést a zivatarok, mert a vízelvezető árkokat a hosszú száraz időszakban eltömték az előbb említett anyagok, akadályozva ezzel a víz lefolyását. Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak

     - az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak;

    - hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat;

    - az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek;

    - egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők;

    - a partoldalak növényzete elburjánzik.

Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


« Vissza az előző oldalra!


Dozmat Község Önkormányzata - Magyar